Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 23:22 - Съвети всякакви
Автор: gracykh Категория: Други   
Прочетен: 3312 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2014 02:22


 
Бабини мехлеми

      Категория: Бабини рецепти  

Бабини мехлеми и приложението им.






Мехлем за лечение на ставите
Обикновеният лопен се използва за разтриване на ставите. Начин на приготвяне: 50 г цвят престоява 10 дни в 200 г водка или в 100 г 70-процентов разтвор на медицински спирт. Втрива се в засегнатите стави вечер преди лягане.

Мехлем от пелин
Втрива се при равматизъм, лумбаго, поражения на ставите, радикулит. Цвят от пелин - 1с.л. суха билка се залива с 300 г вряща вода, пристоява 2 часа и се прецежда.

Мехлем от слънчогледово олио и лютиви пиперки
Втрива се в стъпалата на краката при простуда, измръзване, ревматизъм. Смесват се 250 г олио, 250 г газ и 10 лютиви червени чушлета, смени с месомелачка. Престоява на топло 10 дни. Втрива се вечер преди лягане, а на сутринта се облича вълнено бельо.

Мехлем против суха кашлица
Голяма глава лук де настъргва, смесва се с гъша мас и се втрива във врата и гърдите за през нощта.

Мехлем при ишиас
Мехлемът помага също така при невралгия на лицето, нервни тикове, спазми на лицевите и шийните мускули.
2с.л. масло от черен блян се смесва с 1с.л. камфоров спирт. Втрийте мехлема в болните места, коитоо се увиват с въллнена кърпа или одеяло и оставете болния да почива. Дайте му успокояващо, оставете го в тъмна стая и не го безпокойте.

 

·         3-4 аспирина

·         няколко капки хладка вода

·         по избор: кисело мляко, мед

Приготвяне:

Стрийте таблетките аспирин на прах. Добавете няколко капки хладка вода и разбъркайте до получаването на хомогенна каша. По избор можете да сложите половин супена лъжица кисело мляко или мед.

 

*Мехлем за разранено и подсечено *
Невен - 1 шепа (само цвета и около 1см от дръжката)
Мас - 250 гр.
Опържва се невена в маста, оставя се да престои 24 часа, после се постопля и се прецежда през марля.

Възпалени венци

      Категория: Бабини рецепти  

При възпалени венци.






1) 30г пчелен клей се накълцва и се смесва 100мл чист спирт.Престоява 5-6 дни в затворено шише, като от време на време се разклаща.Взема се по 1 кафена лъжичка в 100мл.вода и се жабури 2-3 пъти на ден.

2) Взима се по 1 супена лъжица от: листа от здравец,смрадлика и кора от дъб.Варят се във винен оцет за около 10-15мин.Прави се гаргара,колкото по-често толкова по добре.

3) В 500мл. вряща вода се добавят 2 супени лъжици изсушени листа от коприва.Вари се 2-3 мин.,след което се прецежда и се прави гаргара по няколко пъти на ден.

4) 3 супени лъжици лайка се запарват в 500мл.вода.След което се добавя 1 кафена лъжица сода бикарбонат,прецежда се и се прави гаргара поне 5-6 пъти дневно.

 

Миризливи крака
Винаги съм смятал че на някои хора просто така им миришат краката - било от лоша хигиена или по наследство. Докато не се случи и с мен. В един момент колкото и невероятно да ми се стори тогава усетих че и моите крака започват да миришат. Тогава един добър човек ми каза този лек, а аз съм го казал на много хора след това. Казвам го и на вас:
Купувате си от аптеката едно пакетче салицилова киселина(едно бяло прахче) и след като си измиете краката(най добре е преди лягане) ги натупвате със салициловата киселина, обувате чорапи и спите така. Добре е да поръсите и всички свои обувки със същия прах. След около десетина дни заразената кожа започва да пада. Най добре е да се остави да падне сама, защото ще станат рани. Тогава е добре да се маже със смес на зехтин и масло от чаено дърво. На 50 мл зехтин се слагат 25 капки етерично масло. 
В 50-60 ml Йод(от аптеката) се изсипват 10 аспирина счукани на прах. Изчаква се около 10 минути, и с памук или марля се мажат ходилата и пръстите на краката.След което се изчаква намазаното да изсъхне. Около 10-15 минути. Не се мие, не цапа и е изпробвано.

Бръчки

Вземат се по 100 г лайка, жълт кантарион, безсмъртниче и брезови пъпки. Сместа от тях се смила на машинката за месо и се оставя в съд с капак.

Вечерта се взема по една супена лъжица от съда и се залива с половин литър вряща вода. Оставя се пак в затворен съд за около 20 мин. Прецежда се и в чашката се слага и лъжица мед. Изпива се 20 мин преди лягане. Тази процедура се провежда до свършване на сместа само след един курс бръчките ще изчезнат. Това лекарство почиства още кръвоносните съдове от плаките и подобрява обмяната на веществата. Курсът на лечение

може да се повтори чак след 5 години.

 

При запек

Вземат се 2 с.л. семена от живовляк и се варят за около 2минути в 500мл.вода.Оставя се да престои за около час.Пие се преди храна.Взема се 1 кг праз лук и се вари в 1 л вода до получаване на гъста каша.От получената смес се взема 3 пъти по 1 с.л – 20-30 мин. преди ядене;В чаша с мляко се разбърква 1 супена лъжица пшеничени трици и се пие. Сутрин и вечер се вземат по две супени лъжици ленено семе заедно с 500 мл студена вода. Сутрин на гладно се изпива 1 чаша студена вода с разтворени в нея 1 лъжица мед.В 1 ч.л зехтин се капват 5 капки лимонов сок. Пие се сутрин и вечер на гладно.

Блестяща коса със сода за хляб - не е тайна, че содата за хляб има широко приложение в кухнята.
Но е така и в банята. Смесете една лъжичка сода за хляб с количеството шампоан за едно измиване и нанесете върху косата. После изплакнете по обичайния начин и ще получите блестяща и чиста коса.

За да се подсушат мазните коси, през ден в главата се втрива запарка от черен чай.

 Лосион за ежедневно втриване в корените, без отмиване. 1 пакет корени от коприва се заливат до покриване в съд (най-хубаво в бутилка с добре затваряща се капачка) с домашна ракия. Това нещо престоява 20-30 дни като много важно е да се разклаща/разбърква по веднъж на ден.

Веднъж в седмицата се прави и съдържа кис. мляко 1с.л., жълтък, тривитамол 1 с.л. (от ветеринарната аптека се взима, мисля, че му смениха името, но е достатъчно да кажете, че ви трябва за маска за коса и ще ви го дадат) и сега внимание - 1-2 с.л. урина. Маската трябва да стои най-малко 1-2 часа на главата - успех!;

DEFLUVAL шампоан против косопад, изключително ефективен и медицински.

Хума, оцет и вода в равни количества /например хума, 1 лъжица оцет, 1 лъжица вода /ако е малко количеството слагаме по още една/  и така до получаване на гладка каша. Мажат се корените на косата /но трябва да става бързо, защото и бързо се втвърдява/. Слага се найлонче, завива се с една кърпа и така 1-2 часа. Аз обикновено я правя в неделя. След това се измивам с шампоан, слагам балсамче и съм готова. Заздравява косата, много помага за косопад и изтощена от слънцето коса -след един месец всичко е ОК. Косата е силна и здрава 

Ето и последователността на процедурата:
*разтворете 1-2 с.л. хлебна сода в чаша с топла вода;
*полейте сместа в корените на косата си и започнете да масажирате главата с възглавничките на пръстите си. По този начин ще подобрите и кръвообращението;
*разредете 1-2 с.л. натурален ябълков оцет в 1-2 чаши топла вода и изплакнете косата си добре;
*накрая изплакнете с чиста вода;
*може да сложите няколко капки кокосово масло по краищата на косата вместо балсам. Аз го правя на суха коса.
В началото има период на адаптация когато трябва да улучкате точните пропорции, подходящи за вас. Например, ако косата ви е по-суха, използвайте 1 с.л. сода, ако е по-мазна – 2 с.л
.

Руса коса

Русата коса изисква специални грижи, особено ако е била химически оцветена. Лайката е чудесен начин не само да освежите цвета на косата си, но и да се погрижите за нейната структура, а също ткаа и да подхраните кожата на главата си. Ароматното растение укрепва косъма, подсилва растежа и придава блясък на косата. Отварата, приготвена от цвят на лайка придава на светлите коси лек и приятен златист оттенък. Как да я приготвите:
25 грама сухи цветове от лайка се заливат с чаша вода и се варят до кипване. След това, котлона се изключва, тенджерата се покрива с капак и се оставя да престои така половин час. Отварата се прецежда през марля и се втрива в кожата на главата, непосредствено след измиване, а с остатъка изплаквате косата по дължина. 

Тъмна коса

За да подсилите цвета на тъмната коса и да го направите много по-наситен ще Ви помогне отварата от черен чай.
20 грама чай се заливат с половин литър вода и се варят в продължение на 15 минути, след кипване. Отварата се оставя да изстине на стайна температура, прецежда се и се нанася върху чиста коса.
Черният чай е изключително силен антиоксидант, богат на витамините А и Е, които се борят със свободните радикали и подхранват кожата и косата. Така че, освен на по-наситен цвят ще се радвате и на значително по-гъста и силна коса.

Светло-кестенява коса

За подсилване цвета и блясъка на кестенявата коса ще Ви помогнат цветовете от липа и кора на дъб. Четири супени лъжици цветове на липа и 1 с.л. натрошена кора от дъб се заливат с 1л вода, варят се до кипване,след което отварата се оставя да изстине и престои в продължение на 1 час. Нанесете я върху чиста коса с помощта на памуче. Втрийте в кожата на главата, а с остатъка изплакнете косата.
Кората от дъб е изключително ценна съставка, тъй като помага при косопад, подсилва косъма и подобрява структурата му.

Червена коса

Идеален вариант за подсилване цвета на червената коса е чаят от каркаде. Растението, наричано още "напитка на боговете" се приготвя чрез преработка на цветето хибискус, което се среща в тропическите райони на земното кълбо. Според голяма част от природните медици това е една от най-благотворни за човека билки. Съдържащите се в нея полезни витамини и минерали, спомагат за подобряването на общия тонус на косата, подсилват косъма и са идеален помощник в борбата с пърхута.
Вариантите да използвате каркадето, като оцветител за коса са 2:

С къна:
Добавете в къната 3 с.л. каркаде и пригответе по обичайния начин. Ще се изненадате от получения наситен цвят и блясък.

Отвара:
4 с.л. каркаде се заливат с 1л вода, варят се до кипване, след което котлона се изключва и отварата престоява 30 мин. След прецеждане през марла, се нанася върху чиста коса - първо в корените, а после по цялата и дължина.
* Ако искате цветът да е по-тъмен, можете да добавите и чай от боровинки, които също са известни с това, че са силен антиоксидант. 

Оригиналната маска:

2 с.л. тривитаминол (ново име- АД3Е/мастна основа, Виалитон/водна основа)- купува се от ветеринарна аптека, струва около 4-5 лв за 100 мл.
1 с.л. свинска мас - заменя се с бадемово масло (най - мощният стимулант за израстване на коса); зехтин; масло от гроздови семена (за регулиране на омазняването); масло от пшеничен зародиш (за много суха, накъсана, цъфтяща коса),  масло от шеа/карите , масло от жожоба, .... 
1 с.л. ракия - или друг алкохол - водка, ром, коняк
1 с.л оцет - за да се избегне миризмата на салата, можете да замените с лимонов сок
2-3 капки газ -  за блясък ако е с изтекъл срок на годност мирише по - слабо. Купува се от железария или евентуално магазин за домашни потреби.


Маската се нанася в корените и се разнася по цялата дължина на суха коса, преди миене. Косата се прибира в найлонова шапка /торбичка и се завива с кърпа или се увива в потопена в гореща вода и добре отцедена кърпа. След 2 часа се измива. 
Прави се 2-3 пъти седмично (зависи от честотата на миене) за период от 2 месеца (една опаковка тривитаминол/АД3Е е достатъчна за около месец при посочените по - горе количества на продуктите), след което се почива месец - два, за да не се пренасити косата и да не се предизвика обратен ефект.


Съставките, които може да добавите по свое усмотрение към оригиналната маска, по своето действие се делят условно на два вида: регулиращи омазняването и изсушаващи.

Регулиращи:
Всички видове масла
- бадемово масло (най - мощният стимулант за израстване на коса);
- масло от гроздови семена (силен антиоксидант, подходящо за мазна коса и кожа)
- масло от пшеничен зародиш (за много суха, накъсана, цъфтяща коса - нанасяйте предимно в краищата)
- масло от шеа/карите
- масло от жожоба
- кокосово масло
- маслиново масло 
Изсушаващи:
- кисело мляко - за еластичност на косъма
- мед – за всеки тип коса, прави косата мека и подхранена
- жълтък -  подхранва, но „извлича” боята от боядисаната коса , затова ще се наложи да се боядисвате по – често. Изсушава леко. Да се измива внимателно с хладка вода, тъй като ако започнете с гореща, ще се пресече и „свари” – ще останат малки топченца, които трудно се премахват и започват да гният в косата.
- аспирин – за растеж и п-в пърхот 
- хума - има различни видове хума - зелена, жълта, бяла, розова, синя, - консистенцията е подобна на кашичка. Ще е необходимо по - голямо количество, за да се покрие цялата коса. 

Хумата се ползва в козметиката и медицината от толкова много време, че на хората им е трудно да си представят какво са правили жените преди да открият този натурален продукт.

Малко хора знаят, че хумата е използвана и като лекарство срещу холера, дизинтерия, възпаления и т.н. Интересно е, че болните животни предпочитат да пият
 вода от места, в които почвата е глинеста и е предала лечебните си свойства и на водата.

В днешно време хумата, или глината, както ви е по-удобно, се използва най-вече в козметиката. Големите козметични компании я слагат в продуктите си,а и вие самите можете да си направите
 маска с хума от аптеката.

Сигурно ви е направило впечатление, че хумата е в различни цветове. Това се дължи не на промишлени оцветители, както някои си мислят, а на различните минерали, които се съдържат в нея.

Зелена хума

Подходяща е за нормална и мазна кожа. Регулира мастната секреция на клетките и е подходяща за справяне с мазната коса.

Зелената хума има и най-широко действие. Почиства кожата, подхранва я с необходимитеминерали, заздравява наранените зони и ревитализира.

Бяла хума (каолин)

Подходяща е за суха и нежна кожа. Като маска за коса придава жизненост и блясък. Бяла хума съдържат и бебешките пудри. Богата е на силиций и помага за унищожаване на токсините.

Червена хума

С нея се правят маски за нормална и суха кожа. Червеният й цвят е заради съдържанието на железен оксид.

Богата е на олиго-елементи и връща блясъка на кожата. Помага и за подобряване на кръвообращението.

Жълта хума

Богата е на минерали и тонизира клетките. Подходяща е за нормална и мазна кожа. Подхранва нормалните и чупливи коси.

Розова хума

Омекотява кожата и връща блясъка й. Подходяща е за деликатни, чувствителни лица. Съдържа много олиго-елементи.

Синя хума

Обогатява кожата с кислород, може да се използва за всички видове кожа.

Когато правите маска за коса с хума, трябва да добавите малко алкохол - няколко капки спирт например, за да я отмиете после по-лесно.

Ако сте с боядисана коса, избягвайте да правите маска с хума, защото активните й съставки отмиват цвета

аската може да се редува с готови маски. След измиване, при желание се нанася подходящ балсам в краищата на косата. За по - лесно разресване може да се втрият две-три капки кристали/масло от жожоба/карите. Против цъфтящи връхчета е подходящо втриването на пшенично масло (има лек "мокър" ефект).

*Маста в рецептата трябва задължително да е обезсолена.

Обезсоляване на свинска мас  
Взема се известно количество  свинска мас /напр. 1 ч.ч./ и се слага в съд с повече вода. Слага се да заври и се засичат 30 мин след завирането. Изчаква се да изстине хубаво, така че да се втвърди отново маста и се обира с лъжица- самата мас  става като капак върху водата. Маста е вече съвсем обезсолена- солта е заминала във водата.  



Какво съдържа ТРИВИТАМИНОЛЪТ?


VITAMIN AD3E

Активни вещества:
Vitamin A palmitate 1 500 000 IU
Cholecalciferol /Vitamin D3/ 2 000 000 UI
Alpha Tocoferol Acetate /Vitamin E/ 1. 0 g

Помощни вещества:

Chlorocresol
Sunflower oil

След отваряне се съхранява 4 седмици в хладилник.
Пише Витамин АД3Е, но в аптеките като кажеш,че искаш тривитаминол, те знаят и го дават. Шишето е кафяво, а етикета с жълт и зелен надпис, 100мл. Отдолу има снимки на разни животни. 



Какво съдържа ВИАЛИТОНЪТ?


ВИАЛИТОН

Активни вещества:
Вит. А, Д3 и Е, 

Помощни в-ва: динатрий хидроген, фосфат лим. к-на, кремофор ЕЛ, нипазол, динатрий едетат, бутилхидрокситоулол и вода

*Обърнете внимание, че А, Д, Е са мастноразтворими витамини, т.е усвояват се от организма само в случаите, когато се използват с някаква мазнина /растителна или животинска/ - във вода не Ви вършат работа 

(Моля, не считайте маската за панацея, тъй като причините за проблеми с косата са наистина много. Дамите, които нямат ефект, могат спокойно да я спрат, а тези, които имат, да продължат с употребата ́и по свое усмотрение. )

     
Най-общо казано, човек може да има такова окосмяване, каквото е закодирано в неговия генотип. С природата не може да се спори: наследствеността определя цвета, гъстотата и растежа на косата. 

2 с.л тривитаминол 1 с.л ракия 1 с.л оцет,1 с.л бадемово масло и 1 жълтък.Пробвах да слагам и хума,но много исушава хумата.Друг вид маска правя като заменям бадемовото масло с зехтин и жълтъка с мед или кисело мляко.Определено сега чувствам косата си по жива и с обем.Силно се надявам и да се посгъсти и да порасне по бързо.Смятам да споделям тук в тази тема своите резултати.До колкото аз знам се прави 2 месеца 2 пъти в седмицата(може и 1) и 1 месец се почива.тази маска е важно да се втрие в корените на косата, не по краищата. Аз използвам тривитаминол, ефекта е осезаем още след първото намазване. 

хума и кисело мляко или пък няколко капки лимон.Това е стягаща маска и идеално подхранва.Понякога вместо кисело мляко слагам мед  .и пак няколко лимон,защото става гъстичко. 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gracykh
Категория: Други
Прочетен: 30150
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031